Za kroniko leta 2012

 

 • 18.3.2012 KRIŽEV POT k svetemu KVIRIKU

 • 27.4 - 30.4.2012 ROMANJE V MEDŽUGORJE

 

 • ŠMARNICE – šmarnična pobožnost v letu 2012

 Pri šamarnični pobožnost na čast Kraljici majnika smo letos brali šmarnice, ki jih je napisal Aco Jerant, Tebe častimo, tvoji pogumni mornarji; ob 500-letnici prikazanj v Strunjanu, Ljubljana – Strunjan 2012. Redne šmarnice so imeli v župnijski cerkvi v Kubedu in podružnici Gračišče. Drugje pa se je imelo šmarnice ko je bila tam maša.

 

 • 10.5. - 15.5.2012 DUHOVNA OBNOVA ob romanju Strunjanske Marije

500 let Marijinega prikazovanja v Strunjanu. 3. maja je iz Kopra - stolnice, Strunjanski Marijin kip začel svoje romanje po istrskih cerkvah.

V četrtek, 10.5.2012 ob 18h smo "Marijo romarico iz Strunjana" najprej sprejeli v župnijski cerkvi sv. Florijana v KUBEDU. Sledila je molitvena ura s šmarnicami dneva do maše ob 19h. Naslednji dan je bila od 16h dalje skupna molitev rožnega venca s šmarnicami in slovo ob 17.30. Glej povezava - slike: http://zupnija-strunjan.si/romarica-kubed

V petek, 11.5.2012 ob 18h je bil sprejem Strunjanske Marije - romarice v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v MOVRAŽU. Sledila je molitvena ura s šmarnicami in mašo ob 19h. V soboto (12.5.) se je imelo češčenje pred izpostavljenim Najsvetejšim. Ob 16.30 je bila maša s šmarnicami ter slovo ob 17.30. Glej povezava - slike: http://zupnija-strunjan.si/romarica-movraz

V soboto, 12.5.2012 ob 18h se je sprejelo Strunjanski kip Marije - romarice v župnijski cerkvi Srca Jezusovega v SOČERGI. Sledila je molitvena ura s šmarnicami. V nedeljo (13.5.) je bila dopoldne maša ob 9.30, od 16h dalje skupno češčenje pred izpostavljenim Najsvetejšim do 17h, ko se je imelo šmarnice in slovesom ob 17.30. Glej povezava- slike: http://zupnija-strunjan.si/romarica-socerga

V nedeljo, 13.5.2012 ob 18h je prispela Marija romarica v cerkev Svetega Križa v GRADINU. Po sprejemu je bila molitvena ura s šmarnicami in nedeljsko sveto mašo ob 19h. Od jutranjih ur do skupne molitve rožnega venca s šmarnicami so ljudje izmenjaje imeli molitveno "stražo" v cerkvi pri Marijinem kipu. Slovo je bilo ob 17.30. Glej povezava - slike: http://zupnija-strunjan.si/romarica-gradin

V ponedeljek, 14.5.2012 ob 18h je bil sprejem Strunjanskega Marijinega kipa v cerkvi Karmelske Matere božje v PREGARI. Sledila je molitvena ura s šmarnicami in mašo ob 19h. Tudi tu se je molilo "izmenjaje v dežurstvu" od jutranjih ur naslednjega dne (15.5.) do skupne molitve ob 15.30 s slovesom ob 17h.  Glej povezava - slike: http://zupnija-strunjan.si/romarica-pregara

 • 20.5.2012 PRVO OBHAJILO v PREGARI

Iz Pregare: Jakob in Karin; iz Lukinoiv: Tikei; iz Dvorov: Jakob in iz Popeter: Eneja.

 • 17.6.2012 SREBRNA MAŠA v SOČERGI

Novomašno geslo: "Eden je Gospod, ki nas je poklical in nas kliče" me vedno znova postavlja pred Tistega, ki je bil pobudnik moje odločitve za duhovniški poklic in da je isti, ki je mene poklical, vse nas kliče v različne poklice. Združeni z vstalim Kristusom, na nedeljo po prazniku Srca Jezusovega, zavetnika cerkve v Sočergi, in prazniku Srca Marijinega, Jezusovi in naši materi se jima priporočamo za stanovitnost v veri in v poklicu katerega nas je Gospod poklical. Žpk. Jožef Jakopič - srebrnomašnik.

 • 24.6.2012 MOVRAŽ - Slovesna sveta maša ob prazniku sv. Petra in Pavla (šagra)

Pri slovesni maši na šagro svetega Petra in Pavla, se je blagoslovilo, letos obnovljen kip sv. Petra. Kip sv. Petra in drugi kip sv. Pavla (perd kakšnim letom obnovljen) sta bila kupljena leta 1943. Izdelala jih je kiparska delavnica Francesca Martinelija v Ortiseju v Val Gardeni. Iz iste delavnice je tudi kip 'Marije s krono' kupljen leta 1941.

 

 • 16.7.2012 PREGARA - Slovesen praznik (šagra) Karmelske Matere Božje in ponovitev ZLATE MAŠE g. Antona Požarja

V Pregari, Gradinu in Topolovcu (Hrvojih) je g. A. Požar deloval od 1989 do 1996 leta. Novomašno geslo: "Jaz pa zaupam v Tebe Gospod: Ti si moj Bog" (Ps 30,15)

BOGU IN LJUDEM HVALA!

 

 • 22.9.2012: ROMANJE V OGLEJ, BARBANO

Skupaj s pripravniki na birmo, njihovimi starši, domačimi, pridružili so sye nam še nekateri drugi, smo poromali v Oglej, Barbano, Vejno.

 • 1.- 6.10.2012 MOVRAŽ (dela)

  V Movražu se je v tednu pred rožnovensko nedeljo obnovilo z novim premazom okna in vrata župnijske cerkve ter vso okensko železno pregradno zaščito pred vlomi. Kot župnijska skupnost smo hvaležni movraški vaški skupnosti, ki je krila vse stroške za opravljeno delo.

 

 • 7.10.2012 ob 12h GRADIN - Slovesna maša ob prazniku 230-letnice posvetitrve cerkve sv. Križa in samostojne duhovnije v Gradimu.

»Hvalimo se s križem našega Gospoda Jezusa Kristusa, znamenjem našega odrešenja, življenja in vstajenja« (prim. Gal 6, 14)

GRADIN

Cerkev sv. Križa

1782 – 2012

Cerkev z novim okroglim oknom in novimi ploščicami pod korom.

ZAHVALA

Gradinci se zahvaljujejo vsem, ki ste s svojo prisotnostjo in na druge načine obogatili slovesnost – s petjem, streženjem in drugim sodelovanje z raznimi uvodi in pripravo besedil, molitvijo rožnega venca pred mašo, skrbi za zvonjenje in ofer, pripravi spominskih daril, čiščenjem in krašenjem cerkve, z zgibanko o cerkvi, prenosnim ozvočenjem … nenazadnje pripravi pogostitve in vse kar spada zraven - ob 230-letnici posvetitve njihove cerkve sv. Križa in samostojnosti takrat kaplanije, danes vikariata. Posebej se zahvaljujejo škofu Juriju, ki je kljub natrpanemu urniku na to nedeljo vodil somaševanje skupaj z župnikom in še štirimi duhovniki. Vsi prisotni smo mu tudi hvaležni za spodbudne besede. Med drugim je spregovoril o pomenu božje hiše, posvečenega prostora, ki je cerkev. Izrazil je tudi hvaležnost za vso skrb, ki jo ljudje vlagajo v cerkev, kot tudi za živo Cerkev, ki jo sestavljamo vsi verni.

Pred praznikom se je zamenjalo z novimi ploščicami del tlaka pod korom hvala izvajalcu, in zamenjalo okroglo okno fasadnega dela cerkve z novim, katerega večji delež (550 €) je plačala ena oseba, kateri smo iskreno hvaležni. Vsi stroški del in samega praznovanja so poravnani.

 • 15./16.10.2012 SOČERGA - Sveti KVIRIK

V noči s 15./16. oktobra 2012 ukradeno ok. 15 m bakrenih žlebov z nosilci, dvometrska odtočna cev (ena 3 metrska je bila že prej odnešena) in tri kolena. Po ogledu škode s strani policistov je bila oddana pismena prijava kraje, obenem podan predlog za pregon kaznivega dejanja.

 • 20.10.2012 - JESENSKO ROMANJE NAŠIH DUHOVNIJ

TRSAT – Ilirska Bistrica (samostan) - Vreme

Na sliki: Obisk pri naših sestrah /Notrdamkah/: s. Kazimira, s. Rozalija, s. Mateja

levo: TRSAT - milostna podoba Matere Božje

desno; grob g. Milana Prelc ob romarski cerkvi Matere Božje v VREMAH.

 • 28.10.2012 - PREGARA (šagra - sv. Simon)

Ob 17h je "društvo Fined" pripravilo, v postavljenem šotoru pred vaško dvorano, KULTURNI PROGRAM: Predstavili so na izviren način potek vaških veselic skozi polpreteklo zgodovino vezanih na praznovanje vaških zavetnikov na območju Pregare in okoliških krajev Istre. obiski spletne strani']); _gaq.push(['_setDomainName', 'zupnija-socerga.rkc.si']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); }